AfsprakenManager

AfsprakenManager & Wft

LEADS & DE AFM

Bedrijven die leads genereren, zijn verplicht een Wft-vergunning te hebben mits zij advies geven én de consumenten meer dan contactgegevens en reden van aanvraag doorgeven.
Advies van leveranciers
Wanneer leveranciers van leads websites gebruiken waarop klanten geïnformeerd en gestuurd worden m.b.t. financiële producten, is er sprake van advies. En dus is de leverancier verplicht de juiste Wft-vergunning te hebben voor het geadviseerde product. Leveranciers die geen advies geven, maar slechts een financieel adviseur aanbieden, hebben geen Wft-vergunning nodig. Een goed voorbeeld hiervan is een website met koophuizen, waarbij de consument ook een adviesgesprek met een financieel adviseur kan aanvragen.

Contactgegevens

Indien een leverancier via aanvraagformulieren ook financiële gegevens vraagt aan een consument, is er -volgens de AFM- sprake van advies. Leveranciers die leads leveren die geïnventariseerd zijn met financiële gegevens moeten dus een Wft-vergunning hebben.

Wft & AfsprakenManager

De diensten van AfsprakenManager vallen onder de ketenverantwoordelijk zoals gedefinieerd door de AFM. Dat betekent dat wanneer een lead is verkocht, AfsprakenManager verplicht is de naam en Wft-vergunningnummer door te geven van de betreffende leverancier. Andersom, is AfsprakenManager ook verplicht de naam en Wft-vergunningnummer door te geven aan de leverancier. Mits meer dan alleen contactgegevens geleverd worden natuurlijk.
In deze keten heeft exploitant van AfsprakenManager, Invest Online Financieel B.V., geen Wft-vergunning. Dat kan ook niet, want Invest Online is een ICT-dienstverlener en is geen tussenpersoon. De leads op AfsprakenManager worden verhandeld tussen leveranciers (leadgeneratoren) en advieskantoren (tussenpersonen).

Ketenverantwoordelijkheid en controle

AfsprakenManager heeft de opdracht van de AFM gekregen alle Wft-vergunningen te controleren en te corresponderen tussen de handelaars. En dat doen we natuurlijk ook. Bij uw persoonlijke gegevens ziet u het Wft-vergunningnummer staan waaronder u handelt. Hiervoor dient u in te loggen of een account aan te maken.